8 feb 2023
De introductie van BIM – Bouwinformatiemodel of Building Information Modelling – in het bouwproces is niet van vandaag op morgen klaar. Werfleider Robby was een complete computerleek enkele jaren geleden maar werkt er intussen dagelijks mee. “Een heel fijn programma, ik haal er heel wat uit. Ik heb het al doende leren gebruiken,” aldus Robby. We zijn benieuwd naar zijn ervaring.
Robby: “Tot voor enkele jaren geleden had ik nog nooit met een computer gewerkt. Nu ben ik helemaal mee met BIM en kan ik er mijn plan mee trekken. Ik heb er me elke avond na de uren een beetje in verdiept. Vandaag leer ik nog altijd bij, je ontdekt voortdurend nieuwe mogelijkheden. Niet slecht hé voor iemand van 50,” lacht Robby. “Het is een heel fijn programma waar je veel mee kan doen. Ik haal er vooral maten en berekeningen uit.”
Laten we even in een notendop uitleggen wat BIM allemaal doet. Alle 2D plannen worden met BIM software in één 3D model samengebracht. Zo’n 3D model voorkomt conflicten – bijvoorbeeld tussen leidingen en andere structuren. Het unieke digitale model zorgt voor duidelijkheid: iedereen beschikt over de laatste versie, geen tegenstrijdige plannen meer. Het maakt komaf met een hoop administratie en papierwerk. En last but not least: het is gemaakt om berekeningen mee uit te voeren. Haex is een van de pioniers in het gebruik van BIM, met Robby als boegbeeld.
“BIM staat altijd open tijdens de ruwbouw”
Robby: “Tijdens de ruwbouw staat het BIM-model constant open. Dan moet je niet voortdurend op plannen dingen checken. Het bespaart me heel wat werk, en ik voel me zekerder met dat digitale model. Bij plannen is het altijd de vraag welke versie je voor je hebt. Tijdens de afwerkingsfase gebruik ik het BIM-model ook, maar niet permanent. Ik ben ervan overtuigd dat collega’s, werfleiders en ploegbazen er werkcomfort en tijd door kunnen winnen. Projectleiders en projectvoorbereiders zitten er inderdaad constant in.”
“Steeds meer vragen van calculatie en aankoop”
Sven, is zo’n projectvoorbereider en voortrekker van BIM bij Haex: “Projectvoorbereiders en werfleiders hebben het meest baat bij BIM. Maar ook elders in het bedrijf bewijst het geleidelijk aan zijn nut. Zo krijg ik steeds meer vragen van de diensten calculatie en aankoop om hun berekeningen te checken met wat het BIM-model oplevert”.
“Toegevoegde waarde voor iedereen”
Sven: “Ik ben ervan overtuigd dat BIM voor iedereen een meerwaarde betekent, ook voor de ‘oudere’ werknemers, zoals Robby’s ervaring aantoont. Je beheerst het proces beter met minder rompslomp en je werkt preciezer zonder conflicten en zonder fouten”. Ooit BIMmen we dus allemaal.
Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?
Bij Haex zijn we steeds op zoek naar talent met een gerichte ambitie. Vind je niet meteen wat je zoekt in onze vacatures dan mag je ook spontaan soliciteren.
Toon: “Ik heb over Haex horen spreken door mensen die de onderneming kenden. Niet zozeer via de pers, hoewel ze die ook regelmatig halen. Verder was Haex aanwezig tijdens een jobbeurs op de unief. Daar hebben ze ook al enige indruk gemaakt.”
Toon: “Natuurlijk. Al was het maar om goed te leren solliciteren en om werkgevers te vergelijken. Je mag je keuze niet alleen baseren op wat je gehoord hebt of toevallig zelf kent.”
Toon: “Haex sprong er – om zo te zeggen – uit. Er zijn meerdere elementen die me over de streep hebben getrokken: de werksfeer, het familiale karakter. Maar ook de werkmethode. Haex is een koploper in wat betreft moderne evoluties zoals BIM en Lean. Ook het magazijn en de aankoopdienst zijn op een vooruitstrevende manier geïntegreerd, maar dat zijn dingen die ik pas ontdekte toen ik er werkte. En natuurlijk de nabijheid. De werven liggen op doenbare afstand voor mij.”
Toon: “Dat valt heel goed mee. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de bouw. Precies daarom heb ik een master industrieel ingenieur behaald. De job is heel afwisselend, naar inhoud maar ook in intensiteit: soms is het echt enorm druk. Zo leer ik elke dag opnieuw dingen bij. Het is echt zoals ik verwacht had.”
Toon: “Ja zeker. Je denkt dat je klaar bent voor de job, want bouwtechnisch heb je één en ander wel geleerd. Maar wat ze je op school niet leren, en wat super belangrijk is: communiceren, omgaan met mensen en aansturen van een team. Ook dat is een leerproces, dat onvermijdelijk met vallen en opstaan gaat.”
Toon: “Dat is het moeilijkste wat er is, denk ik, voor een jonge gast in een leidinggevende functie. Ik krijg gelukkig een uitstekende begeleiding van Vincent Van Den Bosch, senior projectleider. Zelf heb ik vanaf het begin geen moeite gehad met mijn jonge leeftijd. Ik stel me heel collegiaal op, maar als het moet sta ik op mijn strepen. Iedereen heeft hier veel respect voor elkaar, dat is heel aangenaam.”
Toon: “Nee, integendeel. Op mijn eerste werf, Clarisse in Genk, stond Vincent bij manier van spreken naast me. Op de volgende werf, Berleau in Beringen, werd ik al vaker alleen gelaten maar goed bijgestaan door een ervaren werfleider, Joachim Wauters. En sinds begin dit jaar heb ik op de werf ‘Casa Sonuwe’ in Zonhoven wel regelmatig contact met Vincent maar werk ik in feite volledig zelfstandig.”
Toon: “Inderdaad, die informele en familiale sfeer op de gepaste momenten vergemakkelijkt het werk. Ik heb heel fijne collega’s en op de werf is het fijn werken. Maar ook daarbuiten leer ik de mensen van op kantoor en van andere werven kennen dankzij de activiteiten die Haex organiseert.”
Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?