De digitale transformatie van Robby:

Van computerleek naar BIM-gebruiker

Robby

De introductie van BIM – Bouwinformatiemodel of Building Information Modelling – in het bouwproces is niet van vandaag op morgen klaar. Werfleider Robby was een complete computerleek enkele jaren geleden maar werkt er intussen dagelijks mee. “Een heel fijn programma, ik haal er heel wat uit. Ik heb het al doende leren gebruiken,” aldus Robby. We zijn benieuwd naar zijn ervaring.

Robby: “Tot voor enkele jaren geleden had ik nog nooit met een computer gewerkt. Nu ben ik helemaal mee met BIM en kan ik er mijn plan mee trekken. Ik heb er me elke avond na de uren een beetje in verdiept. Vandaag leer ik nog altijd bij, je ontdekt voortdurend nieuwe mogelijkheden. Niet slecht hé voor iemand van 50,” lacht Robby. “Het is een heel fijn programma waar je veel mee kan doen. Ik haal er vooral maten en berekeningen uit.”

Laten we even in een notendop uitleggen wat BIM allemaal doet. Alle 2D plannen worden met BIM software in één 3D model samengebracht. Zo’n 3D model voorkomt conflicten – bijvoorbeeld tussen leidingen en andere structuren. Het unieke digitale model zorgt voor duidelijkheid: iedereen beschikt over de laatste versie, geen tegenstrijdige plannen meer. Het maakt komaf met een hoop administratie en papierwerk. En last but not least: het is gemaakt om berekeningen mee uit te voeren. Haex is een van de pioniers in het gebruik van BIM, met Robby als boegbeeld.


“BIM staat altijd open tijdens de ruwbouw”

Robby: “Tijdens de ruwbouw staat het BIM-model constant open. Dan moet je niet voortdurend op plannen dingen checken. Het bespaart me heel wat werk, en ik voel me zekerder met dat digitale model. Bij plannen is het altijd de vraag welke versie je voor je hebt. Tijdens de afwerkingsfase gebruik ik het BIM-model ook, maar niet permanent. Ik ben ervan overtuigd dat collega’s, werfleiders en ploegbazen er werkcomfort en tijd door kunnen winnen. Projectleiders en projectvoorbereiders zitten er inderdaad constant in.”

 

“Steeds meer vragen van calculatie en aankoop”

Sven, is zo’n projectvoorbereider en voortrekker van BIM bij Haex: “Projectvoorbereiders en werfleiders hebben het meest baat bij BIM. Maar ook elders in het bedrijf bewijst het geleidelijk aan zijn nut. Zo krijg ik steeds meer vragen van de diensten calculatie en aankoop om hun berekeningen te checken met wat het BIM-model oplevert”.

Sven

“Toegevoegde waarde voor iedereen”

 Sven: “Ik ben ervan overtuigd dat BIM voor iedereen een meerwaarde betekent, ook voor de ‘oudere’ werknemers, zoals Robby’s ervaring aantoont. Je beheerst het proces beter met minder rompslomp en je werkt preciezer zonder conflicten en zonder fouten”. Ooit BIMmen we dus allemaal.

 

Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?

Ontdek onze openstaande vacatures

Solliciteer bij Haex en werk mee aan mooie projecten

AMBITIE OM DE TOP TE BEREIKEN?

Bij Haex zijn we steeds op zoek naar talent met een gerichte ambitie. Vind je niet meteen wat je zoekt in onze vacatures dan mag je ook spontaan soliciteren.

Soliciteer hier