Blogging for generations

De digitale transformatie van Robby:

De introductie van BIM – Bouwinformatiemodel of Building Information Modelling – in het bouwproces is niet van vandaag op morgen klaar. Werfleider Robby was een complete computerleek enkele jaren geleden maar werkt er intussen dagelijks mee. “Een heel fijn programma, ik haal er heel wat uit. Ik heb het al doende leren gebruiken,” aldus Robby. We zijn benieuwd naar zijn ervaring.

Robby: “Tot voor enkele jaren geleden had ik nog nooit met een computer gewerkt. Nu ben ik helemaal mee met BIM en kan ik er mijn plan mee trekken. Ik heb er me elke avond na de uren een beetje in verdiept. Vandaag leer ik nog altijd bij, je ontdekt voortdurend nieuwe mogelijkheden. Niet slecht hé voor iemand van 50,” lacht Robby. “Het is een heel fijn programma waar je veel mee kan doen. Ik haal er vooral maten en berekeningen uit.”

Laten we even in een notendop uitleggen wat BIM allemaal doet. Alle 2D plannen worden met BIM software in één 3D model samengebracht. Zo’n 3D model voorkomt conflicten – bijvoorbeeld tussen leidingen en andere structuren. Het unieke digitale model zorgt voor duidelijkheid: iedereen beschikt over de laatste versie, geen tegenstrijdige plannen meer. Het maakt komaf met een hoop administratie en papierwerk. En last but not least: het is gemaakt om berekeningen mee uit te voeren. Haex is een van de pioniers in het gebruik van BIM, met Robby als boegbeeld.


“BIM staat altijd open tijdens de ruwbouw”

Robby: “Tijdens de ruwbouw staat het BIM-model constant open. Dan moet je niet voortdurend op plannen dingen checken. Het bespaart me heel wat werk, en ik voel me zekerder met dat digitale model. Bij plannen is het altijd de vraag welke versie je voor je hebt. Tijdens de afwerkingsfase gebruik ik het BIM-model ook, maar niet permanent. Ik ben ervan overtuigd dat collega’s, werfleiders en ploegbazen er werkcomfort en tijd door kunnen winnen. Projectleiders en projectvoorbereiders zitten er inderdaad constant in.”

 

“Steeds meer vragen van calculatie en aankoop”

Sven, is zo’n projectvoorbereider en voortrekker van BIM bij Haex: “Projectvoorbereiders en werfleiders hebben het meest baat bij BIM. Maar ook elders in het bedrijf bewijst het geleidelijk aan zijn nut. Zo krijg ik steeds meer vragen van de diensten calculatie en aankoop om hun berekeningen te checken met wat het BIM-model oplevert”.

Sven

“Toegevoegde waarde voor iedereen”

 Sven: “Ik ben ervan overtuigd dat BIM voor iedereen een meerwaarde betekent, ook voor de ‘oudere’ werknemers, zoals Robby’s ervaring aantoont. Je beheerst het proces beter met minder rompslomp en je werkt preciezer zonder conflicten en zonder fouten”. Ooit BIMmen we dus allemaal.

 

Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?

Ontdek onze openstaande vacatures

Een heel fijne manier van werken

Vader Dirk, 54 jaar: “Ik heb er 36 jaar in de bouw opzitten. Momenteel werk ik bij Haex als ploegbaas op het project ‘Zicht op geluk’ in Laken, op 500 meter van waar onze koning woont. Geen gemakkelijke werf, we zijn bezig met de laatste fases D en E. Er zijn vertragingen geweest door betwistingen over een hoogspanningscabine. Maar we trekken onze plan en helpen elkaar.”

Zoon Joachim: “Ik ben nu ongeveer vier jaar bij Haex. Ik ben na mijn stage en studies als bachelor in de bouw aan de PXL onmiddellijk als werfleider begonnen. Op de werf van mijn stage bij Haex viel de werfleiding uit, en ik heb dat gaandeweg overgenomen. Leiding geven ligt me, dat heb ik wel in me. En ik heb als kind veel geleerd van mijn vader en nonkels, allemaal bezig in de bouw. Haex zag me bezig en heeft er vertrouwen in. Nu ben ik werfleider op ‘l’Entrée’ in Bilzen.”

 

Allebei de weg naar Haex gevonden

Joachim heeft eerst stage gedaan bij het concurrerend bouwbedrijf waar zijn vader destijds voor werkte. Maar omdat dat niet langer kon – een familielid als stagiair – is Joachim bij Haex aan een stage begonnen. Vader Dirk hoorde van zoon Joachim dat het bij Haex beter loopt en dus heeft hij Joachim gevraagd een woordje voor hem te doen toen hij voor een overstap solliciteerde.

Dirk: “Ik heb het bij Haex naar mijn zin. BIM is een heel positief gegeven, ik kan er mijn plan mee trekken en het gaat vooruit. Ik gebruik de 3D voorbereiding vooral om ramen, prefab muren en dergelijke te bestellen. Ik stuur in Laken vooral de onderaannemers aan. Die werf de heb ik in feite ‘over genomen’ van zoon Joachim. Hij woont in As, voor hem is dat een heel lange rit naar Laken. Ik woon in Herk-de-Stad. Zo winnen we allebei heel wat tijd.”


“Nog nooit een Sinterklaas gehad, nu wel”

Dat het bij Haex beter loopt heeft niet alleen met BIM te maken, ook de bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol.

Dirk: “Het is anders dan ik gekend heb bij vorige werkgevers. Haex is relatief groot, maar de sfeer blijft familiaal. Ik heb in heel mijn carrière nooit eens een Sinterklaas gekregen, nu wel. Die kleine attenties motiveren. Als het binnenkort personeelsfeest is, zal ik erbij zijn.”

Joachim: “Ik kan ook vergelijken met de werkgevers die ik tijdens de opleiding meemaakte. Het gaat er heel informeel aan toe bij Haex. Iedereen is toegankelijk. Heb ik een probleem, dan kan ik bij manier van spreken Joeri of andere leidinggevenden daar zo over aanspreken. Dat is fijn werken. Of het geen probleem is om samen met mijn vader te werken? Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. We blijven uit elkaars buurt, bovendien mogen twee leidinggevenden in vergelijkbare functies sowieso niet op één werf werken. Dat pakt niet.”

Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?

Ontdek onze openstaande vacatures

“Ik heb altijd kunnen doen wat ik graag doe”

Heb je er nooit aan gedacht om elders te gaan werken?
Danny (resoluut): “Nee, nooit. Ik ben wel links en rechts gevraagd geweest maar ben er niet op ingegaan. Ik heb bij Haex altijd de kans gekregen om te doen wat ik graag doe. Ik ben begonnen als metser-bekister, ben meewerkend chauffeur geweest, daarna kreeg ik de kans om een opleiding voor grondwerk te volgen en heb ik dat een tijd gedaan. Vandaag ben ik full time chauffeur. Ik zou geen ander traject gewild hebben.”


Wat bevalt je het meest aan je job(s) bij Haex?
Danny: “De afwisseling. Ook nu als chauffeur is het niet enkel leveren. Soms help ik bij de start van een werf, bij het plaatsen of opruimen van hekken, bij de voorbereiding van een werk… Maar ook in de omgang heb ik enorm veel afwisseling: als chauffeur ken ik zo goed als iedereen bij naam en kom ik overal. Ik word ook goed geholpen en bijgestaan waar ik kom met mijn vrachtwagen. Een teken dat ze mijn werk appreciëren, denk ik. Ik kan met iedereen overweg, en hoop dat dat omgekeerd ook zo is.”


Wat zijn voor jou de fijnste momenten op het werk?
Danny (lacht): “Gij stelt moeilijke vragen, hé. Het inzetten van het bouwverlof natuurlijk! Maar ook de familiedagen en de personeelsfeesten. Ik denk dat ik er niet veel gemist heb. Misschien een of twee in al die tijd. Voor het personeel is Haex heel goed, er wordt veel voor de medewerkers gedaan.”


Hoeveel collega’s heb je met meer Haex-jaren op de teller?
Danny: “Dat moeten er twee zijn, als je de Haex’en zelf (Michel, Mathieu en Guido) niet meetelt. Verloop heb je in de bouw altijd. Maar er zijn er heel wat die zoals ik binnen het bedrijf hun weg vinden en zich kunnen uitleven. Ik heb ook een paar vrienden onder de collega’s.”


Nooit moeilijke momenten beleefd, dat je voor je job vreesde?
Danny: “Nooit. Ook nooit moeten vragen achter mijn loon of moeten ‘bedelen’ voor opslag. Nu, we zitten met vaste barema’s, maar ik heb me echt nooit zorgen gemaakt.”


Dan is er zeker veel tijd voor hobby’s?
Danny: “Ik heb eigenlijk geen speciale hobby’s. De tijd die ik heb probeer ik zoveel mogelijk te besteden aan mijn gezin. Ik heb een zoon die in het eerste middelbaar zit en een dochtertje in het vijfde studiejaar. Daar gaat al mijn aandacht naartoe.”

Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?

Ontdek onze openstaande vacatures

“Elke dag opnieuw bijleren, maar verwachtingen zijn uitgekomen”

Kende je Haex al, Toon?
Toon: “Ik heb over Haex horen spreken door mensen die de onderneming kenden. Niet zozeer via de pers, hoewel ze die ook regelmatig halen. Verder was Haex aanwezig tijdens een jobbeurs op de unief. Daar hebben ze ook al enige indruk gemaakt.”


Maar je hebt ook elders gesolliciteerd, nemen we aan?
Toon: “Natuurlijk. Al was het maar om goed te leren solliciteren en om werkgevers te vergelijken. Je mag je keuze niet alleen baseren op wat je gehoord hebt of toevallig zelf kent.”


En waarom heb je dan uiteindelijk voor Haex gekozen?
Toon: “Haex sprong er – om zo te zeggen – uit. Er zijn meerdere elementen die me over de streep hebben getrokken: de werksfeer, het familiale karakter. Maar ook de werkmethode. Haex is een koploper in wat betreft moderne evoluties zoals BIM en Lean. Ook het magazijn en de aankoopdienst zijn op een vooruitstrevende manier geïntegreerd, maar dat zijn dingen die ik pas ontdekte toen ik er werkte. En natuurlijk de nabijheid. De werven liggen op doenbare afstand voor mij.”


Je kwam toen recht van de schoolbanken. Viel die overstap naar het echte werk in de bouw mee?
Toon: “Dat valt heel goed mee. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de bouw. Precies daarom heb ik een master industrieel ingenieur behaald. De job is heel afwisselend, naar inhoud maar ook in intensiteit: soms is het echt enorm druk. Zo leer ik elke dag opnieuw dingen bij. Het is echt zoals ik verwacht had.”


Zijn er dingen die je toch verrast hebben?
Toon: “Ja zeker. Je denkt dat je klaar bent voor de job, want bouwtechnisch heb je één en ander wel geleerd.  Maar wat ze je op school niet leren, en wat super belangrijk is: communiceren, omgaan met mensen en aansturen van een team. Ook dat is een leerproces, dat onvermijdelijk met vallen en opstaan gaat.”


En hoe valt dat mee op 24-jarige leeftijd?
Toon: “Dat is het moeilijkste wat er is, denk ik, voor een jonge gast in een leidinggevende functie. Ik krijg gelukkig een uitstekende begeleiding van Vincent Van Den Bosch, senior projectleider. Zelf heb ik vanaf het begin geen moeite gehad met mijn jonge leeftijd. Ik stel me heel collegiaal op, maar als het moet sta ik op mijn strepen. Iedereen heeft hier veel respect voor elkaar, dat is heel aangenaam.”


Je bent dus niet meteen ‘voor de leeuwen geworpen’?
Toon: “Nee, integendeel. Op mijn eerste werf, Clarisse in Genk, stond Vincent bij manier van spreken naast me. Op de volgende werf, Berleau in Beringen, werd ik al vaker alleen gelaten maar goed bijgestaan door een ervaren werfleider, Joachim Wauters. En sinds begin dit jaar heb ik op de werf ‘Casa Sonuwe’ in Zonhoven wel regelmatig contact met Vincent maar werk ik in feite volledig zelfstandig.”


Dan is het als debutant toch fijn om in familiale bedrijfscultuur zoals bij Haex terecht te komen? Of zien we dat verkeerd.
Toon: “Inderdaad, die informele en familiale sfeer op de gepaste momenten vergemakkelijkt het werk. Ik heb heel fijne collega’s en op de werf is het fijn werken. Maar ook daarbuiten leer ik de mensen van op kantoor en van andere werven kennen dankzij de activiteiten die Haex organiseert.”

Succes nog Toon!

Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?

Ontdek onze openstaande vacatures