Als familiebedrijf voelen we ons sterk verbonden met de gemeenschap waarin we werken, wonen en leven. In een tijd waarin milieubewustzijn en verantwoord bouwen steeds belangrijker worden, streven wij ernaar om onze verantwoordelijkheid te nemen vanuit de drie bedrijven Haex, Frame Products en VH Technics.
Duurzaam bouwen betekent voor ons in de eerste plaatsen nieuwe toekomst geven aan erfgoed. Het vraagt om een holistische aanpak die rekening houdt met energie-efficiëntie, circulaire bouwmethoden en recuperatie, goed waterbeheer, en het creëren van gezonde en comfortabele leefomgevingen.
Daarom hebben we onze strategie zo opgesteld dat deze inspeelt op maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen. Ons doel is om op lange termijn waarde te creëren voor zoveel mogelijk belanghebbenden, terwijl we de negatieve impact op het milieu minimaliseren. Samen bouwen we aan een duurzamere toekomst.
De grootste, oorzaak van de klimaatopwarming is de CO2-uitstoot. Als bouwsector en bouwbedrijf zijn wij ons terdege bewust van de impact van het bouwproces op deze uitstoot. Van ontginning van grondstoffen tot vervaardiging van bouwmaterialen, van transport tot verwerking komt er CO2 vrij. Om hier een verschil te maken, moeten we in eerste instantie weten wat we verbruiken. Daarom hebben we begin 2023 met het adviesbureau Sustacon een traject opgestart om naast de duurzaamheid ook onze CO2-emissies te meten.
De CO2-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat organisaties helpt bij het verminderen van hun CO2-uitstoot. Dit instrument werd oorspronkelijk ontwikkeld door ProRail, de Nederlandse spoorwegbeheerder, maar is sindsdien uitgegroeid tot een landelijk erkende norm die wordt beheerd door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). De ladder is bedoeld om bedrijven te stimuleren om hun energieverbruik te verminderen, meer gebruik te maken van duurzame energie en hun CO2-uitstoot transparant te maken.
De CO2-Prestatieladder werkt met vijf niveaus (van 1 tot 5), waarbij elk hoger niveau strengere eisen stelt aan het CO2-management van een organisatie. Bedrijven die zich inschrijven voor de ladder worden beoordeeld op hun CO2-bewustzijn, reductiedoelstellingen, transparantie en samenwerkingsinitiatieven. Naarmate een organisatie hoger op de ladder komt, wordt zij beloond met een groter voordeel bij aanbestedingen van overheidsopdrachten, wat een sterke stimulans is voor bedrijven om hun CO2-uitstoot te blijven verminderen.
De focus op het verminderen van CO2-uitstoot in de bouw zal naar verwachting alleen maar toenemen, gezien de toenemende druk van regelgeving en maatschappelijke verwachtingen rondom duurzaamheid. Innovaties zoals circulair bouwen, het gebruik van gerecycleerde materialen, en energie-efficiënte technieken zullen steeds belangrijker worden in de sector. De CO2-Prestatieladder zal daarbij een belangrijke rol blijven spelen als hulpmiddel voor bedrijven om zich aan deze nieuwe realiteit aan te passen en bij te dragen aan een duurzamere wereld.
Samenvattend kan de CO2-Prestatieladder gezien worden als een krachtig middel om duurzaamheid in de bouwsector te bevorderen, zowel vanuit een milieu- als een zakelijk perspectief.
De CO2-prestatieladder bestaat uit vier verschillende invalshoeken:
1. Inzicht: De eerste stap is om een beeld te krijgen van de verschillende energieverbruikers en onze CO2-uitstoot.
2. Reductie: Om de opwarming van het klimaat tegen te gaan, dienen we de CO2-uitstoot te reduceren. We formuleren doelstellingen en stellen een reductieplan op om deze doelen stapsgewijs te behalen.
3. Transparantie: Wij vinden het belangrijk om open te communiceren over ons CO2-beleid en het verloop van het vooropgestelde reductieplan.
4. Participatie: Door in overleg te gaan met verschillende ketenpartners kunnen we kennis opdoen om ons CO2-beleid te versterken. In samenwerking met onze ketenpartners kunnen we initiatieven ontplooien om de sector te vergroenen.
De ladder bestaat uit vijf treden: hoe hoger op de ladder, hoe verder je staat met je CO2-beleid. De eerste drie treden zijn gericht op CO2-uitstoot binnen de eigen organisatie (de zogenaamde scope 1 en 2). De twee hoogste treden zijn breder: die richten zich op samenwerkingen met leveranciers, klanten en andere partners. Daarbij wordt gekeken naar de hele keten (de zogenaamde scope 3).
Wij engageren ons om niveau 3 op de ladder te behalen en daarmee onze eigen CO2-uitstoot volledig in kaart te brengen. We hebben als doelstelling om ons energieverbruik te verminderen, te trachten om meer groene energie aan te kopen en te kijken hoe we na onze verbouwingen zelf groene stroom kunnen opwekken.
Bij Haex zijn we steeds op zoek naar talent met een gerichte ambitie. Vind je niet meteen wat je zoekt in onze vacatures dan mag je ook spontaan soliciteren.
Toon: “Ik heb over Haex horen spreken door mensen die de onderneming kenden. Niet zozeer via de pers, hoewel ze die ook regelmatig halen. Verder was Haex aanwezig tijdens een jobbeurs op de unief. Daar hebben ze ook al enige indruk gemaakt.”
Toon: “Natuurlijk. Al was het maar om goed te leren solliciteren en om werkgevers te vergelijken. Je mag je keuze niet alleen baseren op wat je gehoord hebt of toevallig zelf kent.”
Toon: “Haex sprong er – om zo te zeggen – uit. Er zijn meerdere elementen die me over de streep hebben getrokken: de werksfeer, het familiale karakter. Maar ook de werkmethode. Haex is een koploper in wat betreft moderne evoluties zoals BIM en Lean. Ook het magazijn en de aankoopdienst zijn op een vooruitstrevende manier geïntegreerd, maar dat zijn dingen die ik pas ontdekte toen ik er werkte. En natuurlijk de nabijheid. De werven liggen op doenbare afstand voor mij.”
Toon: “Dat valt heel goed mee. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de bouw. Precies daarom heb ik een master industrieel ingenieur behaald. De job is heel afwisselend, naar inhoud maar ook in intensiteit: soms is het echt enorm druk. Zo leer ik elke dag opnieuw dingen bij. Het is echt zoals ik verwacht had.”
Toon: “Ja zeker. Je denkt dat je klaar bent voor de job, want bouwtechnisch heb je één en ander wel geleerd. Maar wat ze je op school niet leren, en wat super belangrijk is: communiceren, omgaan met mensen en aansturen van een team. Ook dat is een leerproces, dat onvermijdelijk met vallen en opstaan gaat.”
Toon: “Dat is het moeilijkste wat er is, denk ik, voor een jonge gast in een leidinggevende functie. Ik krijg gelukkig een uitstekende begeleiding van Vincent Van Den Bosch, senior projectleider. Zelf heb ik vanaf het begin geen moeite gehad met mijn jonge leeftijd. Ik stel me heel collegiaal op, maar als het moet sta ik op mijn strepen. Iedereen heeft hier veel respect voor elkaar, dat is heel aangenaam.”
Toon: “Nee, integendeel. Op mijn eerste werf, Clarisse in Genk, stond Vincent bij manier van spreken naast me. Op de volgende werf, Berleau in Beringen, werd ik al vaker alleen gelaten maar goed bijgestaan door een ervaren werfleider, Joachim Wauters. En sinds begin dit jaar heb ik op de werf ‘Casa Sonuwe’ in Zonhoven wel regelmatig contact met Vincent maar werk ik in feite volledig zelfstandig.”
Toon: “Inderdaad, die informele en familiale sfeer op de gepaste momenten vergemakkelijkt het werk. Ik heb heel fijne collega’s en op de werf is het fijn werken. Maar ook daarbuiten leer ik de mensen van op kantoor en van andere werven kennen dankzij de activiteiten die Haex organiseert.”
Wil jij deel uitmaken van de Haex familie?