Alle kinderen Koning in Hechtels Huis van het kind

18.10.19

Afgelopen dinsdag, op 15 oktober, werd het Huis van het Kind in Hechtel-Eksel plechtig opgeleverd. Dat werd eerder al omgedoopt tot ‘KiK’ – Kind is Koning – en wordt de ontmoetingsplek voor alle jongeren en kinderen van de gemeente. Het KiK biedt ruimte voor naschoolse opvang, een kinderbibliotheek en kantoorruimte voor de medewerkers van alle instanties die instaan voor ondersteuning van jongeren en kinderen zoals De Speelvogel,  de bib, Kind en Preventie, de opvoedingswinkel...

“We zijn verheugd met het KiK zoals het uiteindelijk vorm heeft gekregen. Het is een origineel en kernversterkend project. Het jeugdbeleid van onze gemeente krijgt hiermee de best mogelijke faciliteiten,” aldus burgemeester Jan Dalemans, onder meer bevoegd voor ruimtelijke ordening en stedenbouw.  

Het KiK in Hechtel-Eksel is geen doorsnee Huis van het Kind. Er zijn twee vermeldenswaardige bijzonderheden aan dit originele project. Enerzijds is het  geïntegreerd in een gebouw met assistentiewoningen – Zilverzand - zodanig dat er contact is tussen jongeren en de oudere bewoners. Anderzijds werd het gerealiseerd in een publiek-private samenwerking (PPS).

Bouwheer Habo Immo, een samenwerking tussen Haex en projectontwikkelaar Bremco,  zorgde voor de financiering. Ocura en CM Zorgmakelaar zijn als partners betrokken met het oog op de uitbating. De appartementen en serviceflats zijn bestemd voor de particuliere markt. De diensten in de serviceflats worden nadien verzorgd door Ocura, dat de zorgcentra beheert voor de Christelijke Mutualiteit.  Bouwbedrijf Haex realiseerde de assistentiewoningen, appartementen, de ruwbouw van het Huis van het Kind en kon, dankzij een afzonderlijke aanbesteding, ook de binnenafwerking van het Huis van het Kind voor zijn rekening nemen.

“Ontmoetingsplaats voor generaties”

In Zilverzand zijn 15 doorgroeiappartementen, 20 assistentiewoningen en een kinderopvang harmonieus geïntegreerd. “Voor zover ik weet is dit een unieke combinatie van drie generaties in één project. Wij hebben de aanbesteding binnen gehaald voornamelijk door deze bundeling van functies: Zilverzand wordt een ontmoetingsplaats voor generaties. Van in de gemeenschappelijke ruimte voor de assistentiewoningen is er visueel contact met de kinderopvang,” aldus Joeri Haex,. In die gemeenschappelijke ruimte van de assistentiewoningen kunnen er bovendien leuke projecten opgezet worden. Een fietsenmaker kan er de kinderen bijvoorbeeld leren hoe je een fietsband herstelt.

Nieuws Archief